Marjolein van der Wal / Koningskerkje – Vierlingsbeek

STARWAY TO HEAVEN

“Een ster aan de hemel is alleen zichtbaar in het donker.”

 Leef jij je volle potentieel? Onderzoek jij wie je bent in al je facetten? Kunstenaar Marjolein van der Wal onderzoekt deze vragen met behulp van haar werk. Dit leidde tot installaties van godinnen, opgebouwd uit tweedehands kledingstukken, voorwerpen uit kringloopwinkels en zelfgemaakte accessoires. Ze werden eerder gepresenteerd in fashion performances.

Elke installatie is een personificatie die ze linkt aan een archetypische godin, zoals de vrouwelijke Flower Godess in pastelkleuren. Of de Wise Old Soul: deze godin herinnert je eraan dat je wijsheid en magische schatten in jezelf herbergt. “Hiermee wil ik laten zien, dat we allemaal dezelfde ‘types’ in ons dragen. Ik ben erachter gekomen, dat ik me meer verbonden voel met het ene type dan met het andere. Maar door ze allemaal letterlijk de ruimte te geven, maak ik ruimte voor mezelf om te zijn wie ik ben. Om tot de slotsom te komen dat het mogelijk voor iedereen zo werkt.”

Licht en donker

In het Koningskerkje van Vierlingsbeek komen de kleurrijke godinnen goed tot hun recht, omdat ze worden geraakt door het natuurlijk licht dat volop naar binnen schijnt. Het thema ‘licht’ heeft voor Marjolein ook een inhoudelijke betekenis. “Dit kunstproject heet Starway to Heaven, een zoektocht naar wie ik ben en naar de essentie van het bestaan: licht en liefde.”

Maar de bekende psycholoog Carl Jung zei het al: een persoon kan alleen verlicht worden, door zich bewust te zijn van de duisternis. Hier verwijst het werk Black Godess naar. Deze godin nodigt uit om jouw donkere kant te omarmen. Net zoals een ster aan de hemel alleen zichtbaar is in het donker.

Happy Happy Joy Joy

Tree of Life  – Foto: Dave Pelham

Raving to the light – Foto: Dave Pelham