Mandy den Elzen / Sint Petrusbasiliek – Boxmeer

ODE AAN DE NATUUr

“Ik heb het altijd wonderlijk gevonden dat wanneer je zaadjes plant, er iets uitgroeit.”

Er zijn kunstenaars die de natuur prachtig kunnen imiteren op doek, met behulp van verf en kwasten. Maar voor Mandy den Elzen is de natuur zelf het kunstwerk. “Werken met het oorspronkelijke natuurlijke materiaal spreekt mij meer aan, omdat wat ik zou schilderen nooit zo mooi kan zijn als wat de natuur maakt.” Inspiratie voor haar werk zoekt ze het liefste dicht bij huis. Zo zag ze ooit een dode vis op de markt, die haar nieuwsgierigheid wekte. Hoe ziet de binnenkant eruit? Hoe zit zo’n kop in elkaar? In haar atelier conserveerde ze delen van de vis, waarbij het natuurlijk materiaal een nieuwe verschijningsvorm kreeg.

Flora van Breda

Mandy’s meest recente werk richt zich op de vele wilde planten die groeien in haar woonplaats Breda. Van iedere plant knipte ze een blad af, dat ze thuis balsemde. “Je legt het in een badje, waardoor je het vocht in het blad vervangt door ander materiaal. Zo conserveer je het.” Het resulteerde in meer dan honderd kleine werkjes, die samen een archief vormen van de flora van Breda. Bij ieder blad lees je de Nederlandse en wetenschappelijke naam, op de achterkant staat de vindplaats.

 De kunstenaar opereert hiermee op het grensvlak van kunst, natuur, wetenschap en biologie. “Vormen van de planten zijn zo interessant, omdat ze puur functioneel zijn. Hierdoor kunnen de planten optimaal functioneren. De vormen veranderen ook, omdat de planten zich door het veranderend klimaat moeten aanpassen. Alleen dan kunnen ze blijven doen wat ze voor de soort moeten doen.”

 In de basiliek exposeert Mandy Den Elzen een deel van haar werk onder glazen stolpen. Als kijker word je verwondering over de natuur geprikkeld tijdens het verkennen van deze moderne ‘wunderkammer’.

Flora van Breda – Foto: Edwin Wiekens

De exploratie van het Mastbos

Flora van Breda – Grote Kerk

Flora van Breda – Foto: Marco Diks