David Bade / Het Kloosterhuis – Sambeek

OMHELS DE ZONDEBOK

“Achter elke stigma en elke veroordeling schuilt een menselijk verhaal.”

 David Bade staat bekend om zijn levendige en expressieve beelden, die vaak een mix van verschillende materialen en technieken bevatten. Zijn kunst verkent brede maatschappelijke kwesties, zoals culturele diversiteit en sociale rechtvaardigheid, die hij vermengt met persoonlijke ervaringen en observaties. In 2006 richtte hij samen met Tirzo Martha het Instituto Bueno Bista (IBB) op Curaçao op. Het IBB verzorgt een ‘artist-in-residency’ programma, organiseert culturele projecten en biedt opleidingsmogelijkheden voor lokale kunstenaars.

Individuele verhalen

In de tuin van het Kloosterhuis in Sambeek staat De Zondebok, een beeld dat onderdeel is van een reeks werken met als titel Badevaart. De kunstenaar richt zich met dit specifieke werk op het eeuwenoude concept van de zondebok, vaak gezien als een individu dat wordt belast met de fouten van anderen. De installatie heeft als basis een gymnastiektoestel (‘bok’) dat met verf, textiel en voorwerpen tot leven is gebracht. Aan zijn poten hangt een jas, waar mensen hun armen in kunnen steken. Zo omhels je als het ware de zondebok.

Met dit werk daagt David Bade de kijker uit om na te denken over de mechanismen van uitsluiting en veroordeling in onze samenleving. “Zonde en schuld zijn christelijke overblijfselen, die heel wat impact veroorzaken. Het omhelzen is een daad van aandacht en eerbied, maar mag ook lichtvoetig opgevat worden. Hopelijk delen de bezoekers hierover hun gedachten.”

 De Zondebok fungeert op deze manier als een krachtig instrument voor bewustwording en sociale kritiek. Het herinnert ons eraan dat achter elk stigma en elke veroordeling een menselijk verhaal schuilt.

De Zondebok – Foto: Peter Cox

Casino – Foto: Peter Cox