Kunrad / Sint-Petrusbasiliek – Boxmeer

GRENZELOZE VERBEELDING MET GELUID

“Als je fluistert, verstaat iemand je beter dan als je schreeuwt.”

 Het eerste dat de uit Den Haag afkomstige Kunrad doet als hij de basiliek van Boxmeer betreedt, is in zijn handen klappen. Hoe is de akoestiek? Hoe klinkt deze omgeving? Geluid vormt namelijk de kern van zijn kunst, muziekstukken en performances. Kunrad kan worden omschreven als een visueel componist. “Met mijn werk richt ik me vooral op de pure klank van materialen of objecten, zonder daarbij luidsprekers of andere versterkers te gebruiken. Hiermee wil ik een werkelijke connectie tot stand brengen tussen geluid en de toehoorder.”

Kijken en luisteren

Op het priesterkoor in de basiliek exposeert Kunrad zijn Kraakwerken: sculpturen die bewegen en ‘kraken’. Hierbij combineert hij zijn kennis van (electro)techniek, componeren en kunst. Het werk bestaat uit een houten frame met – speciaal voor de locatie – papier erover gedrapeerd. Via een ingenieus systeem lijken de objecten op levende wezens die hier zijn neergestreken en met elkaar een gesprek voeren. Deze conversatie is niet schreeuwerig, maar rustig en subtiel. “Als je fluistert, verstaat iemand je beter dan als je schreeuwt”, aldus de kunstenaar. Bezoekers nemen plaats in de banken bij de installatie en kunnen de tijd nemen om deze bijzondere ervaring te onderzoeken.

Tijdens de opening van Kunst van het Geloven zal Kunrad een performance doen in de basiliek, waarbij hij improviseert met twee lange, metalen staven. Als een naald op een platenspeler zal hiermee het reliëf van de vloer worden afgespeeld. Het geluid wordt versterkt en vervormd door de buiging van de staven, in samenspel met de unieke akoestiek van de basiliek.

Kraakwerk 2