Koningskerkje

Gegevens:

Website: http://www.koningskerkje.nl/

Adres: Spoorstraat 17, Vierlingsbeek

Contactpersoon KvhG:

Jan van Riswick

Achtergrondinformatie:

Het koningskerkje is de voormalig hervormde kerk van Vierlingsbeek. Sinds 1997 is het kerkje in gebruik voor culturele activiteiten en als trouwlocatie.

De geschiedenis begint in 1611 toen de eerste protestant Hermanus Beventrupfel zich in Vierlingsbeek vestigde. Het kerkje is in jaren die daarop volgenden, verschillende keren opnieuw gebouwd. In 1841 bezocht Koning Willem II Vierlingsbeek die door dominee van Bronckhorst op de hoogte werd gesteld van de bouwvallige staat van de kerk. Als gevolg werd datzelfde jaar besloten dat het kerkgebouw afgebroken mocht worden om een nieuwe kerk te bouwen. Op 8 oktober 1944 werd het huidige kerkje, het zesde gebouw sinds 1648, ingewijd. 

Tot 1977 is het kerkje gebruikt als hervormde kerk, maar vanaf dat jaar wordt het steeds meer gebruikt voor exposities, concerten en als trouwlocatie. Het kerkje wordt gekenmerkt door een bijzondere sfeer, mooie lichtinval en goede akoestiek.

Exterieur:

De kerk is gebouwd in ambachtelijke-traditionele stijl met neo-classistische elementen en wordt omgeven door een goed onderhouden begraafplaats.

Interieur:

Het koningskerkje wordt gekenmerkt door een donkere marmeren vloer in combinatie met witte muren en hoog op de muur geplaatste grote lichte ramen. Het betreft een grote open ruimte waarin op een preekstoel na geen meubilair aanwezig is. Rechts bij binnenkomst is een trap naar het koor waar het orgel staat, deze ruimte is bij binnenkomst niet zichtbaar. De ruimte wordt voorgegaan door een hoog donker halletje en grote deuren.

Het kerkje is ingericht voor exposities met zes wandbespanningen die ervoor dienen om werken op of aan te bevestigen.