Anthonius- en Nicolaaskapel

Gegevens

Adres: Groeningsestraat 19, Groeningen

Contactpersoon KvhG:

Maria Venhuizen

Achtergrondinformatie:

Groeningen is gebouwd in de vorm van een driehoek, dit is een kenmerk voor een oud-frankisch dorp. Langs de beide spits toelopende zijden van de driehoek zijn de boerderijen van de voornaamste boeren gebouwd. Het middelpunt van het dorp is een driehoekig plein. De kapel was en is nog steeds het middelpunt van de Groeningse gemeenschap. Het koorgedeelte van de kapel dateert uit de 15 e eeuw, het kerkdeel werd er later tegenaan gebouwd. Groeningen is geen zelfstandige parochie, de pastoor van Sint Anthonis is rector van de kapel. In het verleden was er een heel sterke binding tussen de kapel en het gilde van Groeningen. Het gilde beheerde namelijk de financiƫn van de kapel en dit is misschien wel uniek voor geheel Brabant. De patroonheilige van de kapel en daarmee van Groeningen is Sint Antonius met het varken.

Interieur:

Gezien de Anthonius en Nicolaaskapel nog in gebruik is voor speciale diensten en trouwerijen is het interieur bewaard gebleven en stationair. Het grootste deel van het interieur bestaan uit kerkbanken, maar de kapel wordt vooral gekenmerkt door zijn religieuze kunstwerken die hieronder met hun plaatsing beschreven worden:

In de kapel staat het houten beeld van de patroonheilige St. Anthonius aan de linkerzijde van het altaar. Aan de rechterzijde staat het beeld van de patroonheilige van de parochie, de heilige Laurentius.

In het schip links vindt men een stenen beeld van Maria met rechts van haar Jozef. In het midden staat links de Moeder van Smarten en rechts Maria Theresia. Voor het koor staan de houten beelden van St. Anthonius en St. Nicolaas die vervaardigd werden door H. Creemers uit Groeningen zelf. Het hoofdaltaar is van hout in barokke stijl, niet geheel origineel meer, maar daar wordt aan gewerkt.

De gebrandschilderde ramen zijn in 1950 en 1979 gerestaureerd door Rheis Atelier Flos uit Tegelen. Op het koorraam staat een afbeelding van Caecilia. In het schip aan de rechterzijde St. Anthonius en een raam met de afbeelding van Abraham met Isaak. Het raam aan de linkerzijde toont St. Nicolaas en het raam daarnaast beeldt Mozes in de woestijn uit.