Nepomuk kapel
Contactpersoon KvhG:
Ton de Kok
Achtergrondinformatie:
Aan het begin van de oprijlaan naar het kasteel (aan de Veerstraat) staat de Nepomukkapel, genoemd naar de Tsjechische heilige Johannes Nepomuk, die als beschermer tegen de gevaren van het water wordt gezien. De kapel stamt uit 1737 en is daarmee ouder dan het restant van het huidige kasteel.
De douairière gravin Van den Bergh-Hohenzollern-Sigmaringen heeft de kapel opgericht ter vervanging van de oude kapel op het kasteelterrein zelf. Die oude kapel werd in de eerste helft van de achttiende eeuw afgebroken, bij de verplaatsing van de toegang tot het kasteel van het noorden naar het westen.
Vrijwel direct nadat de kapel was ingewijd, kregen de Karmelieten de mogelijkheid er één keer per week de mis te lezen. Verder werd de kapel aangedaan tijdens de Vaart. De kapel had zo een duidelijke plaats in het Boxmeerse religieuze leven.
Na de komst van de Fransen in 1795 werd de afspraak met de Karmelieten verbroken. Begin 1800 werd de kapel eigenlijk nergens meer voor gebruikt. De protestanten deden daarom een (vergeefse) poging de kapel te mogen gebruiken voor hun eredienst. In 1840 kwam de kapel onder het beheer van de Karmelieten, die het gebouw min of meer verwaarloosden.
In 1973 is de kapel helemaal gerestaureerd en voorzien van zes gebrandschilderde ramen van het atelier Van de Griendt. Tegenwoordig heeft de Historische Vereniging Nepomuk de kapel in gebruik.
Interieur
De kapel is door zijn grote lichte glas-in-loodramen een van de lichtste locaties van Kunst van het geloven. Terwijl er normaliter een grote houten tafel met stoelen en vitrines in de ruimte staan.
Het centrale punt in de kapel vormt een 18e-eeuwse houten altaar-retabel die in gemarmerde stijl is uitgevoerd met engelen en een schilderij waarop de marteldood van Johannes is afgebeeld.
Boven de binnenkomsthal is een koor waar tevens gebruik van gemaakt kan worden en die veelal als goed overzichtspunt dient.