Over Kunst van het Geloven

Tweejaarlijkse kunstmanifestatie op bijzondere plekken en/ of gebouwen in de gemeente Boxmeer.

Op initiatief van 4 Stichtingen in de gemeente Boxmeer startte in 2008 de manifestatie “Kunst van het Geloven” in 5 kapellen/kerken.Een tweejaarlijkse tentoonstelling van kunst die past in de omgeving, en, een verbinding heeft met de functie die het gebouw had en/of heeft en in 2016 voor de 5e keer van start zal gaan.

Elke Stichting had al tot doel aan het gebouw een min of meer culturele functie te geven en, daarnaast het gebouw in stand te houden om het door te geven aan de komende generatie.Maar 4 kunnen meer dan één… Waarom niet eens de koppen bij elkaar steken en kijken of er niet iets gezamenlijks voor- en in de gehele gemeente te organiseren. Toon Pijpers van de Kunstcommissie van “de Weijer” bleef het proberen en bij de discussie over de Cultuurnota van de gemeente Boxmeer kwam de Mariakapel met het initiatief. En zowaar: het resulteerde in de manifestatie: ‘KUNST VAN HET GELOVEN’

Elke Stichting wees een eigen vertegenwoordiger aan, die vormden tezamen de Kapellencommissie. Die commissie organiseerde op hun beurt weer de tweejaarlijkse tentoonstellingen, waarvan de laatste in 2016 was. De stichtingen hielden een vinger aan de pols. De vertegenwoordigers koppelen de zaken terug en de samenwerking is prima.

De 4 Stichtingen waren/zijn:Stichting De Weijer, Boxmeer De ruimte was de kapel in de Weijer.Stichting Het Kloosterhuis, Sambeek. De grote kapel in het kloosterhuis. Stichting Koningskerkje, Vierlingsbeek. Op persoonlijk initiatief werd ook de Antonius en Nicolaaskapel in Groeningen meegenomen. Stichting Mariakapel Holthees.

Er zijn wel enige veranderingen op getreden. De Stichting de Weijer is opgeheven en daarmee verviel ook de taak van de Weijer kunstcommissie. Een goed alternatief is gevonden in de Nepomukkapel te Boxmeer. Een andere wijziging was de uitbreiding van de expositieruimte met de Sint Janstoren te Sambeek.En de meest recente wijziging is in Vierlingsbeek.Als alternatief voor het Koningskerkje hebben de beschikking over de tuin van de familie Siebers gelegen naast de Joodse begraafplaats.

In 2016 zal het de vijfde keer zijn dat we Kunst van het Geloven organiseren.Een lustrum dat moet worden gevierd!!!

Nepomukkapel Boxmeer
Kloosterhuis Sambeek
Sint Janstoren Sambeek
Antonius en Nicolaaskapel Groeningen

Tuin van de familie Siebers bij de Joodse begraafplaats te Vierlingsbeek.

 

Mariakapel Holthees